Open

!! OBAVEZNO NARUČIVANJE ZA BRZI SARS-COV-2 ANTIGEN I COVID 19 PCR TEST !! 01/2442-015

!! Naručivanje za ostale pretrage nije potrebno !!

 

20.09.2017. / Iz Synlaba
Što znači biti natašte?

Mnogi pacijenti se prije laboratorijskih pretraga pitaju ‘’Što znači biti natašte?’’ Određene laboratorijske pretrage koje se provode zahtijevaju da pacijenti ne prakticiraju nikakav unos hrane i pića koje mogu znatno utjecati na rezultate pretraga. To naravno ne uključuje vodu jer ona ne utječe na vrijednosti rezultata pretraga koje se provode. Što je dopušteno konzumirati prije obavljanja laboratorijskih pretraga kako bi rezultati precizno odražavali pravo stanje pojedinih vrijednosti u našem organizmu? Koliko je vremena potrebno organizmu poslije posljednjeg unosa obroka da bi razine ispitivanih vrijednosti bile relevantne, te kako organizam pravilno pripremiti za laboratorijske pretrage?

Preporučljivo je laboratorijska testiranja obavljati ujutro, kada je osoba naspavana, odmorna i opuštena. Najbolje vrijeme za davanje većine uzoraka za laboratorijske pretrage jest ujutro između 7 i 10 sati. Jutarnje vrijednosti osobito su bitne kod određenih pretraga jer su tada dobiveni rezultati najmjerodavniji. Kod testiranja kod kojih je potrebno doći natašte, važno je ne konzumirati ništa od hrane i pića (osim vode) u vremenskom razmaku od 6 do 8 sati prije uzimanja uzoraka. Također nije dobro ako je osoba znatno duže natašte, jer neke vrijednosti mogu biti niže, pa nisu mjerodavne. Stoga je za valjanost rezultata  kod određenih testiranja važno da pacijenti pravilno slijede upute liječnika ili laboratorijskog osoblja.  

Postoje neke vrste testiranja za koje nije nužno doći natašte i rano ujutro kako bi se dobili valjani rezultati. Na primjer, razina hormona koji služi za ranu dijagnozu i praćenje trudnoće β-HCG tijekom cijelog dana ostaju iste te se testiranje može provesti i ako osoba nije natašte. Isto je tako i s testiranjem na alergije. Pacijentima se prije testiranja preporuča da se posavjetuju s liječnikom i pritom pravilno informiraju o načinu uzimanja laboratorijskih uzoraka prije određenih analiza, kao i ostalih uputa koje mogu dobiti od laboratorijskog osoblja.    

Jesam li natašte poslije prve jutarnje kave?

Svima nam je dobro poznat jutarnji ritual ispijanja prve kave. Mnogi pacijenti ne preskaču ovaj ritual prije obavljanja laboratorijskih pretraga, no trebali bi. Kava i ostali dodaci koji se konzumiraju uz kavu (npr. mlijeko šećer, vrhnje za kavu, šlag) mogu uvelike utjecati na rezultate laboratorijskih pretraga. Ukoliko je potrebno doći natašte, nikako ne bi trebali konzumirati kavu prije vađenja krvi. Uz kavu, preporuča se i izbjegavanje sokova, čajeva ili bilo kakvih napitaka koji bi mogli utjecati na laboratorijske rezultate.

Isto  vrijedi i za ‘’lagani’’ doručak jer bi masti, šećeri i druge tvari iz obroka mogle utjecati na vrijednosti parametara koje ispitujemo. Pacijentima se preporuča da izbjegavaju bilo kakav unos hrane i pića (osim vode) prije uzimanja laboratorijskih uzoraka.

Obavljanje pretraga ne mora biti stresan i naporan postupak ukoliko ga pacijent obavlja dovoljno rano ujutro i zatraži savjet laboratorijskog osoblja gdje će dobiti pouzdane i točne informacije kako se pripremiti na odlazak u laboratorij.

Usluge i cjenik
Kontakt i radno vrijeme
Facebook
Instagram