Laboratorijske Pretrage O
Fiksni tečaj konverzije 1€ = 7,53450 kn
OGTT | 16.00 | 120.55 | OGTT (ORALNI GLUKOZA TOLERANS TEST) je test oralne podnošljivosti glukoze i služi za otkrivanje poremećaja u metabolizmu glukoze. Test traje 2 sata i to vrijeme potrebno je provesti u laboratoriju. Test se izvodi tako da se krv ispitanika uzme na početku testiranja i nakon toga ispitanik popije točno određenu količinu glukoze otopljene u vodi. Nakon toga ispitanik mirno sjedi u čekaonici i u određenim vremenskim intervalima mu se uzima krv. Krv se uzima 2 puta: 0 min i 120 min. Trudnicama se krv uzima 3 puta: 0 min, 60 min i 120 min. (Cijena 125,00 kn) Klinički značaj: Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje upotrebu OGTT-a kod osoba kod kojih je glukoza natašte 6,1 - 6,9 mmol/L, jer je to jedini test koji potvrđuje oštećenu toleranciju glukoze a posebno u osoba bez jasnih simptoma šećerne bolesti. Vrijeme izdavanja nalaza: nalaz je gotov isti dan |
OGTT TRUDNIČKI | 19.00 | 143.16 | OGTT je test oralne podnošljivosti glukoze i služi za otkrivanje poremećaja u metabolizmu glukoze. Test traje 2 sata i to vrijeme potrebno je provesti u laboratoriju. Test se izvodi tako da se krv ispitanika uzme na početku testiranja i nakon toga ispitanik popije točno određenu količinu glukoze otopljene u vodi. Nakon toga ispitanik mirno sjedi u čekaonici i u određenim vremenskim intervalima mu se uzima krv. Trudnicama se krv uzima 3 puta: 0 min, 60 min i 120 min. Klinički značaj Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje upotrebu OGTT-a kod osoba kod kojih je glukoza natašte 6,1 – 6,9 mmol/L, jer je to jedini test koji potvrđuje oštećenu toleranciju glukoze a posebno u osoba bez jasnih simptoma šećerne bolesti. Vrijeme izrade nalaza: nalaz je gotov isti dan Trudnica ste i Vaš liječnik Vas je uputio na oralni test opterećenja glukozom. Test traje dva sata, tijekom kojih se tri puta vadi krv. Vaša suradnja je iznimno važna za točnost nalaza. Molimo Vas da se pridržavate navedenih uputa: 3 dana prije izvođenja testa konzumirajte svoje uobičajene obroke, bez promjena u unosu količine i vrste hrane i pića 24 sata prije izvođenja testa zabranjena je jača fizička aktivnost (plivanje, teretana, vožnja bicikla). Večer prije izvođenja testa, od 23 sata nadalje, zabranjen je unos hrane i pića. U navedenom periodu smijete piti samo običnu vodu Ujutro, na dan izvođenja testa, zabranjena je konzumacija hrane i pića (osim obične vode), te pušenje Javite se u laboratorij natašte, u jutarnjem terminu. Uzeti će Vam se uzorak krvi natašte Polako, u malim gutljajima, popit ćete čašu glukoze otopljene u vodi Točno 60 i 120 minuta nakon što ste popili glukozu, obavlja se drugo i treće uzimanje krvi Tijekom izvođenja testa zabranjena je fizička aktivnost, konzumacija hrane i pića i pušenje. Mirno sjedite u čekaonici i pazite na točno vrijeme javljanja u laboratorij. Nakon trećeg uzimanja krvi (120 min.) dozvoljena je i preporućena konzumacija hrane i pića Povezani članci: Što znači biti natašte? Priprema za pretragu: test se izvodi ujutro nakon što je osoba prethodnu noć bila natašte (8-14 sati), a tri dana prije toga na uobičajenoj prehrani (>150 g ugljikohidrata na dan) i bez ograničavanja tjelesne aktivnosti. Za vrijeme testa osoba se ne treba izlagati pojačanoj tjelesnoj aktivnosti, ne smije jesti, piti kavu i druga pića, ni pušiti. Referentne vrijednosti: 0 h < 5,1 mmol/L 1 h < 10 mmol/L 2 h < 8,5 mmol/L |
OLOVO | 34.00 | 256.17 | Vrijeme izdavanja nalaza: 3 do 8 radnih dana |
Omega-3 Index u eritocitima | 106.00 | 798.66 | Omega-3 Index u eritocitima je krvna pretraga koja, uz standardne rizične faktore poput dobi, kolesterola i krvnog tlaka, pomaže u procjeni zdravlja srca i krvožilnog sustava. Analizom se ispituje raspodjela 24 masne kiseline u eritrocitima, s posebnim naglaskom na omega-3 masne kiseline EPA i DHA, koje imaju važnu preventivnu ulogu. Optimalna vrijednost indeksa omega-3 masnih kiselina od 8-11 % povezana je sa značajnim smanjenjem rizika od srčanog udara, iznenadne srčane smrti te usporavanjem napredovanja koronarne bolesti srca. Istraživanja također pokazuju pozitivne učinke na trudnoću, razvoj djeteta i očuvanje kognitivnih funkcija u starijoj dobi. Ovaj indeks raste s povećanim unosom omega-3 masnih kiselina, prvenstveno putem ribe iz hladnih mora ili dodataka prehrani, a dnevni unos do 5 g smatra se sigurnim. Vrijeme izdavanja nalaza: 3 do 8 dana |
OMEGA masne kiseline panel | 44.00 | 331.52 | Status masnih kiselina koristi se za procjenu prehrane i praćenje učinaka promjena u prehrambenim navikama, kao i za kontrolu ciljanog unosa preparata s masnim kiselinama i dodataka prehrani. Pretragom se određuju koncentracija i raspodjela 15 esencijalnih srednjelančanih i dugolančanih masnih kiselina nakon odvajanja iz lipida seruma/plazme. Analiziraju se udjeli i omjeri zasićenih, mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina, AA/EPA (arahidonska/eikozapentaenska kiselina) omjer te omega-3 indeks u serumu. AA/EPA omjer je važan biomarker upalnih stanja; visoke vrijednosti se obično javljaju u proinflamatornim uvjetima zbog povećane koncentracije AA ili nedostatka EPA. Ova pretraga predstavlja kratkoročni marker metabolizma masnih kiselina, pa se terapijski učinci ili nedostaci mogu brzo uočiti kod nadoknade omega masnih kiselina. Omega-3 indeks u serumu predstavlja udio dviju preventivno korisnih omega-3 masnih kiselina, EPA i DHA, u lipidima i lipoproteinima seruma, te se koristi za procjenu kardiovaskularnog rizika. Optimalna razina omega-3 masnih kiselina povoljno utječe i na trudnoću, razvoj djeteta i očuvanje kognitivnih funkcija u starijoj dobi. Iz preventivne perspektive, cilj je indeks od najmanje 6-8 % (EPA + DHA kao postotak ukupnih masnih kiselina) kako bi se smanjio kardiovaskularni rizik i osigurala optimalna zaštita. Prilagodbe prehrane i korištenje dodataka prehrani moguće je pratiti kroz praćenje i dokumentiranje napretka i povoljnog pomaka omega-3 indeksa. Promjene u profilu masnih kiselina poznate su kod raznih bolesti, uključujući reumatoidni artritis, Crohnovu bolest, ulcerozni kolitis i druge autoimune bolesti. U tim stanjima, procjena statusa masnih kiselina može pružiti dodatne informacije za ciljanu dijetoterapiju ili terapijsko korištenje masnih kiselina. Vrijeme izdavanja nalaza: 3 do 8 radnih dana |
OSMOLALNOST | 7.00 | 52.74 | Vrijeme izdavanja nalaza: 3 do 8 radnih dana |
OSTEOKALCIN | 28.00 | 210.97 | Osteokalcin je protein koji stvaraju koštane stanice osteoblasti, a ugrađuje se u međustanične prostore kostiju. Jedna je od najzastupljenijih proteina koštanog tkiva. Ima svojstvo vezanja minerala i smatra se značajnim u procesu mineralizacije kosti. Snižena vrijednost: nije klinički značajno Vrijeme izdavanja nalaza: nalaz je gotov isti dan |
OXCARBAZEPIN - TRILEPTAL | 39.00 | 293.85 | Vrijeme izdavanja nalaza: 3 do 8 radnih dana |
Fiksni tečaj konverzije 1€ = 7,53450 kn